top of page
  • Фото автораlibfil1

Лесь Курбас. Із кулею біля серця

Народжений у сім’ї актриси та режисера, Олександр-Зенон не міг чекати іншої долі. Він з юного віку віддає себе театрові, починаючи як актор та співак, демонструючі свої таланти публіці.

У Леся також були рідні брати та сестра – Нестор, Корнило й Надія, але вони передчасно померли ще юними через хвороби. Мати Леся Курбаса, Ванда, через це та інші обставини не полишає сина та подорожує разом з ним, вона бере на себе усі побутові клопоти, щоб Олександр міг присвятити себе цілком театрові.


Навіть перепони, відсутність визнання не спиняли Леся Курбаса, він не полишає обраного шляху, Курбас до останньої можливості вів боротьбу з поширеними у той час тенденціями спрощенства, вульгаризації мистецтва.

Лесь Курбас обирає для «Березоля» Харків невипадково. Харків був тоді столицею, і туди з’їжджалася молодь, яка витворювала аудиторію митців з того кола.

Театр "Березіль" був новатором, суперечив тодішньому режиму:

  • оголосив курс на “реформу людини” замість аналізу класової боротьби;

  • використовував символізм і авангардизм, сміливо поєднуючи на сцені елементи кіно, фото і музику;

  • Курбас став законодавцем театральної моди, зробивши "новий український театр".


Саме театральне життя двічі стає фатальним для Леся Курбаса. Через спробу самогубства Курбас назавжди залишається із кулею біля серця,

а через стійку позицію й небажання підкорятися режимові, його заарештовують та відсилають на Соловки. Навіть ув’язненим Курбас залишається вірним собі, з іншими полоненими-аматорами він все одно ставить п’єси.

Можливо, це була одна з причин винести смертельний вирок видатному творцю українського театру.


Дізнавайтеся більше про життя Леся Курбаса та його творчий шлях з нашого відео.


30 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page