top of page
  • Фото автораlibfil1

Іван Огієнко. Витязь духу

15 СІЧНЯ - День народження І.І.Огієнка (1882–1972) - українського церковного і громадського діяча, мовознавця, історика церкви. Серед відомих українських церковних і громадських діячів, істориків церкви й освітян вирізняється постать митрополита Іларіона (в миру Іван Іванович Огієнко).

Протягом усього свого життя, займаючи чи-то світські, чи церковні посади, він проніс любов до свого краю, рідної мови, православної церкви.

Огієнко прожив 90 років, і кожен день з його довгого життя, за висловом богослова й мистецтвознавця Дмитра Степовика, «був днем бджоли, що від світання до смеркання носить по краплині мед до свого вулика».


Загалом Огієнко створив понад 1000 праць із різних галузей знань.

Серед них енциклопедичні «Історія української культури», «Українська церква», «Історія української літературної мови», «Дохристиянські вірування українського народу», за якими сьогодні полюбляють писати реферати студенти.

У своїх поемах і романах митрополит осмислював духовний та історичний досвід свого народу. Нам би цікаво було почитати, що він написав у епопеї з двох частин «Наш бій за державність». Утім переважна більшість творів Огієнка сьогодні недоступна українській громадськості. Значна їх частина перебуває за кордоном — у Польщі, Швейцарії, Канаді, Німеччині, тож користуватися нею можуть лише окремі українські дослідники.

В Україні присуджується багатогалузева премія імені Івана Огієнка — діячам літератури і мистецтва, науки і освіти, громадської, політичної та церковної сфери.


Кілька найголовніших уроків, які залишив для нас Іван Огієнко:

1. Урок неймовірної працьовитості й працелюбності.

2. Урок істинного, а не кон’юнктурного служіння науці.

3. Урок синівського вболівання за долю української мови, самовідданих зусиль задля її утвердження в усіх сферах державного, суспільного життя.

4. Урок глибокої порядності й людяності.

5. Урок політичної мудрості.

6. Урок безмежної любові й вірності Україні.

35 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page